UNCOOL: Pictorial – (ne)Civilizatia – editia de iarna

Scriam in editorialul de zilele trecute ca nu iarna e principalul factor care face imposibila circulatia pe soselele patriei, ci soferii care nu inteleg ca traficul se bazeaza, in afara regulilor de circulatie, pe respect reciproc, pe atentia si uneori curtoazia fata de ceilalti participanti la trafic, nu inteleg ca democratie inseamna sa fii liber, sa te exprimi liber, in niste limite care sa nu-l deranjeze pe celalalt. Si totusi, unde e Politia Romana? Ca tot e mare specialista in panda la colt de strada…

Iarna 2014
Si pentru a ma edifica, am dat o raita pe niste drumuri, culmea nationale, unde am intalnit -din nou- vestita clica a cocalarilor care-i ignora, ba mai mult, le pun viata in pericol celorlalti. Cocalarii care prin actiunile lor vadesc necunoasterea unor reguli elementare  de trafic, de bun simt- dar care totodata traiesc intr-o lume alor, unde-s regi si bo$$i si imparati…

Primul surprins  este un nene cu un amarat de Spark. Pe langa ca masinuta aia are o stabilitate de ti-e mai mare frica sa treci cu vreo masina mai acatarii in viteza pe langa ea, nea omu’ asta, si-a suprainaltat-o cu un ditamai  paletul din lemn, care – logic- a acumulat zapada. Acum, cu incarcatura de rigoare, dar si cu centrul de greutate „usor” modificat, ca sa nu mai luam in calcul aerodinamica fix de toata prastia, Sparkul rula pe DN1A, fara nicio emotie. Si cand zapada se va fi desprins, ghici pe cine ar fi incurcat? Pe nea omu’ cu Sparku’? Vezi de treaba….

Iarna 2014

Si cu cine se putea intersecta „Sparkul de zapada”? Cu un dubist. Dubistii astia, cred ca prin fisa postului trebuie sa fie niste nesimtiti. Au asta stipulat acolo si cred ca semneaza nu numai ca-s de acord si corespund, dar au ca sarcina de serviciu sa-si dezvolte latura respectiva. Ia uitati-va catamai mormanul de zapada care dubistul pe plafon. Morman care abia asteapta sa ajunga pe o masina care vine eventual din contrasens, nu-i asa? Poate pe un Spark. Un Spark condus de o femeie fara experienta, care sa traga speriata de volan catre dreapta si sa se mai intample niscai „minuni”. Dar cui ii pasa? Credeti ca dubistul ar trage pe dreapta sa-i acorde primul ajutor? Ar fugi mancand asfaltul!
Iarna 2014

Si la nici 100 de metri, scenariul se repeta: acelasi Spark plin de zapada, se intersecteaza cu un alt dubist, si el la fel de incarcat pe plafon. Macarasta, al doilea, are farurile aprinse, asa cum zice legea….
Iarna 2014
Dupa ce inchidem capitolul Spark,dam peste omu’cu Passat. Acesta este dintr-o specie superioara. A avut ceva bani si si-a cumparat Passat.Asta i-a garantat si un loc in lumea asezata un rand mai in fata. Sau cel putin asta se crede in Romania. Inutil sa-ti cureti masina de zapada, caci de dat jos gheata, nici nu incape vorba. Si ce daca bucati de gheata ajung in parbrizul celui din spate? Sa pastreze distanta fata de adevarati! Eventual vreo 2-300 de metri. Ce-i ala numar de inmatriculare vizibil, ce-s alea lampi spate curate, ce-i aia vizibilitate prin luneta?
Iarna 2014

Ibidem. Un dubist plin de zapada. Venind din sen sopus.  Al catelea? In niciun caz ultimul….
Iarna 2014

Cuminte, parcat in intrarea in benzinarie, doar cat sa-i stanjeneasca pe ceilalti, nu mult, asa putin. Si cu eternul „nu stateam decat 5 minute”. Cu avariile puse. Si cu o gramada de zapada pe plafon. Las-o dom’le cade ea, ce sa-i fac?
Iarna 2014

Din ciclul „niciun dubist cu masina curatata de zapada” nu puteau lipsi soferii de maxi-taxi.  Desi tot dubisti si ei, acestia fac parte dintr-o subspecie separata, cu multe alte metehne urate trecute si ele – pare-se – in fisa postului.

Iarna 2014

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.