Renault continua seria dezvoltarii ofertei pentru segmentul B, extinzand gama faimosului Clio cu un nou estate sau pe „romaneste” cu un break.
Chiar daca in Romania, piata vehiculelor estate nu este dezvoltata cum se cuvine, gratie unor prejudecati populare
care spun ca un estate sau un break e o masina de mers la piata, iar romanul este inca prea boem ca sa-i recunoasca utilitatea, adevarul iese la suprafata in momentul in care acelasi roman devine familist sau isi deschide o mica afacere. Atunci, un estate isi dovedeste valoarea, spatiul suplimentar pentru depozitarea bagajelor devenind un prim atu in alegerea unei masini. La acest enunt m-am bazat strict pe piata de vehicule noi, nu pe cea second-hand, unde intr-adevar abunda de vehicule cu caroserie estate, dar numai din cauza pretului scazut de achizitie de pe pietele vestice.
Clio Estate pastreaza ampatamentul versiunii hatchback, insa ofera o caroserie mult mai lunga, datorita spatelui care a capatat proportiile unui break, ajungand la o lungime totala de 4.262 mm, cu o capacitate de incarcare de 443 litri, marita cu 50%, fata de cea a hatchback-ului in cinci usi, capacitate care poate fi extinsa prin rabatarea scaunelor spate, la 1.380 litri.
Motorizarile provin de la modelul Clio aflat deja in vanzare, adica cel de 90 CP Energy TCe turbo in trei cilindri, care ofera un consum de 4,5 l/100 km si 104 gr CO2/km emisii poluante sau motorul de 120 CP TCe, 1,2 litri turbo, care vine impreuna cu transmisa Renault EDC cu dublu ambreiaj. Asta daca va doriti un Renault pe benzina. Pentru doritorii de dieseluri, exista varianta de 90 CP dCi, care consuma doar 3,2 l/100 km si are emisii poluante de 83 gr/km CO2, model testat e AutoCool. Si da, chinuind realmente masina, in trafic 100% urban, am reusit sa-i urc consumul la un maxim de 5,7 l/100 km. Insa repet: m-am straduit sa nu fac deloc economie, pentru ca in zilele noastre toti se chinuie sa arate cat de putin consuma o masina daca stai singur in ea, mergi cu 55 km/h sau eventual stai pe loc, nu fumezi, nu respiri, nu tii geamul deschis, schimbi vitezele inainte ca acul sa atinga 1950 rpm, pe scaunul soferului stai cu o singura fesa lipita de materialul textil, in timp ce din portbagaj scoti roata de rezerva si cricul…. Deja devenim penibili!
Celebrul motor 1.5 dCi, regasit in toata Alianta Renault-Nissan-Dacia, nemaiavand nevoie de nicio prezentare, o sa punctam doar aspectul care face nota discordanta cu restul masinii, anume transmisia clasica in cinci trepte, unicul aspect care sta in calea obtinerii titulaturii de break aproape perfect in segment. Adica o cutie de viteze in sase trepte nu era un efort atat de mare si cu siguranta soferii s-ar fi bucurat de ea.
Alt aspect care tradeaza intentia Renault de a reduce costurile este sistemul de franare cu tamburi pentru puntea spate.
Per ansamblu, intre Renault Clio Estate si un Clio hatchback, in afara dimensiunilor si a portbagajului evident marit, al aspectului exterior, nu sunt diferente notabile. Este un vehicul dezvoltat pe platforma hatchback-ului, de la care a preluat tot ce era mai bun. Adica tot!
Interesant mi s-a parut computerul de bord, cu afisaj pe ecranulamplasat central. O sumedenie de informatii despre felul in care ai condus, despre consum, putere, schimbari de viteze, va stau la dispozitie. Desi repet, e un gadget interesant, pe durata a trei zile,nu am avut timp sa stau sa-l bibilesc si sa-i deslusesc toate chichitele. Ca si la restul gamei Renault, Clio Estate vine cu modul de exploatare ECO, care mai taie din elanul motorului, si ii diminueaza evident consumul. Dar cum Clio Estate afost construit cu un scop clar,si acela nu este de masina sport, modul ECO e tot ce putea fi mai bun si mai potrivit.
Cei de la Renault par a fi tras lozul castigator cu noul Clio. Este de departe cel mai frumos vehicul din clasa B, iar breakul nu face rabat de la acest enunt. Si daca la aceasta mai adaugi fiabilitatea si frugalitatea motorului 1.5 dCi, te apropii de un deziderat major al zilelor noastre: un vehicul versatil, util, aspectuos, cu un consum redus de carburant, taxe mici si asigurare aferenta. Da, daca ma intrebati pe mine, recomand Renault Clio cu toata caldura si increderea. Este un vehicul care ofera un raspuns viabil la toate intrebarile depepiata auto, evident in segmentul din care face parte.
Preturile pentru Renault Clio Estate variaza intre 11.200 € pentru versiunea entry-level, 1.2 16V 75CP MT5 Authentique si ajung la 15.500 € pentru Renault Clio Estate 1.5 dCi 90CP MT5 Dynamique, adica versiunea de top,testata de AutoCool. Cu alte cuvinte, cam fara concurenta in segment.