Noul BMW Seria 4 Gran Coupe, informatii oficiale

BMW prezinta noul BMW Seria 4 Gran Coupé, primul coupé cu patru usi din segmentul premium al clasei medii si astfel extinde înca o data portofoliul de modele. Dupa lansarea versiunilor BMW Seria 4 Coupé si Cabriolet, Gran Coupé este al treilea model al noii game BMW Seria 4 care prin proportiile sale atletice este mai lung, mai lat si mai dinamic decat orice alta serie anterioara din clasa medie. BMW Seria 4 Gran Coupé combina silueta subtire a unui coupé cu doua usi cu functionalitatea oferita de cele patru usi si spatiul generos, inclusiv un portbagaj cu hayon lat. Noul model va fi prezentat în premiera la Salonul Auto de la Geneva si urmeaza sa debuteze pe pietele din întreaga lume, inclusiv Romania, din vara acestui an.

BMW Seria 4 Gran Coupe
Noi standarde eleganta si extravaganta în clasa medie
BMW Seria 4 Gran Coupé are exact aceleasi dimensiuni precum coupé-ul cu doua usi: lungime 4.638 mm, latime 1.825 mm si ampatament 2.810 mm. In fata, ambele modele sunt identice si împart particularitatile de design specifice BMW precum grila dubla a radiatorului, farurile rotunde duble si priza larga de aer din spoilerul frontal. Cu toate acestea, acoperisul BMW Seria 4 Gran Coupé este mai înalt cu 12 milimetri, mai lung cu 112 mm, curgand cursiv cursiv spre aripile spate si hayon. Consolele scurte tipice BMW, capota lunga a compartimentului motor si habitaclul dispus mult în spate definesc designul BMW Seria 4 Gran Coupé si proportiile sporive deosebite.

Linia extinsa a acoperisului aduce o serie de avantaje practice. De exemplu, în interior este mai mult spatiu la nivelul capului, fara a mentiona si confortul suplimentat. Volumul portbagajului – 480 de litri – este mai mare cu 35 de litri decat cel al versiunii cu doua usi.

Concept dinamic si elegant cu elemente functionale
BMW Seria 4 Gran Coupé ofera pasagerilor, datorita configuratiei cu patru usi, un acces usor în automobil. Usile sunt fara rama si dispun de particularitatile de design specifice coupé-urilor BMW de clasa medie ceea ce accentueaza eleganta conceptului auto. Eleganta functionala a modelului cu 4+1 locuri este evidentiata de instrumentele rotunde proeminente, cu tehnologie „black panel” si monitor iDrive flat-screen. Deschiderea hayonului lat si portbagajul spatios usureaza încarcarea si descarcarea bagajelor. Un plus de flexibilitate este conferit si de spatarul banchetei, rabatabil 40:20:40. Volumul maxim al portbagajului este de 1.300 de litri si este „best-in-class” daca se ia în calcul actuala oferta de coupé-uri cu patru usi din segmentul premium. Hayonul este echipat standard cu mecanismul de deschidere/închidere electrica pentru confort maxim, iar functia Smart Opener poate fi comandata pentru ca deschiderea/închiderea hayonului sa se realizeze prin miscarea piciorului.

Numeroase optiuni de personalizare oferite prin trei linii speciale de design, pachetul M Sport si programul BMW Individual
Interiorul BMW Seria 4 Gran Coupé reprezinta eleganta si rafinamentul combinate cu o ergonomie remarcabila. Toate butoanele de control sunt configurate pentru a oferi conducatorului acces optim la ele. Stratificare – gruparea elementelor functionale în structuri orizontale succesive – îmbunatateste ergonomia si accentueaza orientarea spre conducator traditionala BMW. Liniile din cockpit se extind prin intermediul usilor fata si al montantilor B în partea din spate a habitaclului. Acestea creeaza un sentiment de unitate care cuprinde locurile fata si cele spate, asa cum o fac si tranzitiile panourilor interioare ale usilor. Forma locurilor de pe bancheta aminteste de aspectul a doua scaune individuale, dar „suprafata consolei” dintre acestea – tapitata si ea – poate fi folosita pentru un al treilea pasager pentru o configuratie de 4+1 locuri. Combinatia de materiale si calitatea deosebita a executiei definesc ambianta premium de la bordul noului BMW Seria 4 Gran Coupé. Varianta standard a modelului, dar si cele trei linii optionale de deisgn (Modern, Luxury si Sport) si pachetul M Sport permit o personalizare remarcabila a automobilului. Programul BMW Individual, disponibil chiar de la lansarea pe piata, include optiuni pentru crearea unui automobil exclusivist cu pachete speciale de tapiterie cu piele a interiorului, culori pentru exterior si jante de 19 toli, din aliaj usor.

Disponibile de la lansare: trei motoare pe benzina, cu patru si sase cilindri, si doua motoare diesel cu patru cilindri
Noul BMW Seria 4 Gran Coupé ofera o selectie de cinci motoare puternice, rafinate si eficiente. Varful de gama este reprezentat de motorul pe benzina – 3,0 litri, sase cilindri -, care echipeaza modelul 435i si care dezvolta 225 kW/306 CP (consum de combustibil urban/extraurban/mixt: 11,4/6,2/8,1 l/100 km; emisii CO2: 189 g/km). BMW 428i Gran Coupé (consum urban/extraurban/mixt: 8,9/5,3/6,6 l/100 km; emisii CO2: 154 g/km) si BMW 420i Gran Coupé (consum urban/extraurban/mixt: 8,7/5,1/6,4 l/100 km; emisii CO2: 149 g/km) sunt echipate cu motoare cu patru cilindri, usoare si puternice, care furnizeaza 180 kW/245 CP, respectiv 135 kW/184 CP. Asemenea tuturor variantelor diesel de la BMW, cele doua motoare cu patru cilindri disponibile pentru BMW Seria 4 Gran Coupé sunt cunoscute pentru cursivitate, cuplu si eficienta remarcabila. BMW 420d Gran Coupé (consum urban/extraurban/mixt: 5,8/4,1/4,7 l/100 km; emisii CO2: 124 g/km) ofera 135 kW/184 CP cu un consum mediu mixt, în functie de tipul de anvelope, de numai 4,7-4,9 l/100 km (4,6-4.7 l/100 km cu transmisie automata sport) si sprinteaza de la 0 la 100 km/h în doar 7,7 secunde (7,5 secunde cu transmisie automata sport). Motorul de la BMW 418d Gran Coupé (consum urban/extraurban/mixt: 5,4/4,0/4,5 l/100 km; emisii CO2: 119 g/km) are o putere de 105 kW/143 CP si un consum de 4,5-4.7 l/100 km.

Toate motoarele diesel si pe benzina dispun de cea mai noua tehnologie BMW TwinPower Turbo care permit controlul precis al amestecului de aer si combustibil pentru un consum redus, dar si un raspuns sportiv de la cea mai mica turatie. Toate motoarele îndeplinesc standardele EU6 în privinta emisiilor, ceea ce elimina costurile pentru timbrul de mediu la înmatriculare.

xDrive si doua transmisii Steptronic sunt disponibile
La lansarea modelului, BMW 428i Gran Coupé si 420d Gran Coupé pot fi comandate optional cu sistemul inteligent de tractiune integrala BMW xDrive. (428i xDrive: consum urban/extraurban/mixt: 9,0/5,5/6,8 l/100 km; emisii CO2: 159 g/km; 420d xDrive: consum urban/extraurban/mixt: 6,1/4,2/4,9 l/100 km; emisii CO2: 129 g/km) Varianta standard a noului BMW Seria 4 Gran Coupé este echipata cu transmisie manuala cu sase trepte, dar toate motoarele pot fi combinate cu una din transmisiile optionale, Steptronic cu opt trepte sau Steptronic sport cu opt viteze, care dispun si de schimbare manuala a rapoartelor prin clapetele de pe volan.

BMW EfficientDynamics – performante sportive, consum redus
Caracterul elegant si dinamic al BMW Seria 4 Gran Coupé este însotit de o economie si o eficienta excelente. Acest consum deosebit de redus este asigurat prin pachetul de tehnologii BMW EfficientDynamics. Aceste inovatii includ optimizarea economiei de combustibil pentru motoarele diesel si pe benzina, conceptul constructiei ultrausoare si aerodinamica rafinata cu dotari precum sasiu bine acoperit si utilizarea Air Curtains si Air Breathers.

Brake Energy Regeneration (generarea energiei la franare), functia Auto Start-Stop, indicatorul punctului optim de schimbare a vitezelor si gestionarea inteligenta a componentelor auxiliare electricecontribuie si ele la reducerea consumului si a emisiilor. Consumul este optimizat si prin transmisia automata cu opt rapoarte, prin functia „coasting” (la ridicarea piciorului de pe acceleratie, la viteze între 50km/h si 160 km/h, cutia automata trece în modul neutru), dar si prin modul ECO PRO.

BMW ConnectedDrive – 100% conectivitate
Intreaga gama de optiuni BMW ConnectedDrive poate fi comandata pentru BMW Seria 4 Gran Coupé. Printre punctele de atractie sunt sistemul de navigatie Professional, Head-Up Display BMW integral color,, High Beam Assistant (asistare a fazei lungi) cu efect antiorbire, Active Protection (pregatire automata a automobilului în caz de accident iminent sau franari puternice) si cea mai recenta generatie a tempomatului activ cu functie Stop & Go. Tehnologia inovatoare de interfata permite o integrare usoara în automobil a terminalelor smartphone. Cu ajutorul acesteia, selectia de aplicatii (precum AUPEO! sau Deezer), aflata în continua extindere. Aceasta ofera avantajul ca functii noi pot fi adaugate automobilului prin simpla instalare a acestora pe telefonul mobil.

Concept si design
Noul BMW Seria 4 Gran Coupé extinde gama de modele disponibile în clasa medie. Acesta combina silueta subtire a unui coupé cu doua usi cu functionalitatea oferita de cele patru usi si spatiul generos, care include un portbagaj cu hayon foarte lat. Caracterul sportiv si premium al BMW Seria 4 este combinat cu functionalitatea inteligenta si eleganta rafinata a unui Gran Coupé. In timp ce acest model împartaseste aceeasi lungime, latime, ampatament si ecartament cu versiunea coupé în doua usi, linia acoperisului de la BMW Seria 4 Gran Coupé este mai lunga cu 112 milimetri si coboara usor spre partea spate a automobilului. Mai mult, silueta este mai înalta cu 12 milimetri pentru a oferi mai mult spatiu la nivelul capului si un confort superior în partea din spate a habitaclului. Acest aspect contribuie la cresterea spatiului pentru cap la toate locurile si la amplificarea sentimentului general de spatialitate interioara. Totodata, consolele fata si spate scurte, ampatamentul lung în comparatie cu lungimea automobilului si habitaclul dispus în spate sunt amprente specifice BMW care se completeaza echilibrul perfect al designului caroseriei si aparitia eleganta a masinii, inspirate de elegantul BMW Seria 6 Gran Coupé.

Coupé elegant cu calitati de sedan si touring
„Preluand indiciile de la un BMW coupé de mari dimensiuni, noul BMW Seria 4 Gran Coupé combina o silueta dinamica si subtire cu functionalitatea suplimentara si spatiul suplimentar din partea spate a habitaclului.”
Won Kyu Kang, responsabil design exterior pentru BMW Seria 4.

Asemenea versiunii cu doua usi, dimensiunile modelului imprima o prezenta deosebit de sportiva. Linia extinsa a acoperisului, cele patru usi fara rama si hayonul lat, operat electric (disponibil standard) ofera functionalitatea unui sedan în silueta unui coupé. Volumul portbagajului este de 480 de litri, acelasi pe care îl ofera BMW Seria 3 Saloon. Spatarul scaunelor spate poate fi rabatat în raport 40:20:40 pentru a creste capacitatea de încarcare la 1.300 de litri. Podeaua plata si banda de încarcare din doua elemente, realizata din otel inoxidabil, sunt elemente practice care sunt combinate cu materiale premium. Astfel, BMW Seria 4 Gran Coupé poate transporta cu usurinta un carucior pentru copii, doi saci de golf sau sase lazi cu sticle de apa – fara a se utiliza functia de rabatare.

Spre deosebire de coupé-ul cu doua usi, BMW Seria 4 Gran Coupé ofera pasagerilor acces facil în automobil datorita configuratiei cu patru usi. Acestea sunt fara rama, astfel ca prezinta particularitatile de design ale modelelor coupe. Hayonul larg se armonizeaza perfect cu silueta generala. Cand este închis, fluxul precis al articulatiilor este mascat discret pentru a genera imaginea unei capote conventionale de coupe. Operarea electrica a hayonului reflecta preocuparea pentru detaliile parctice. Elementele de actionare sunt instalate vertical si necesita foarte putin spatiu. Astfel, suprafata lunetei este mult mai mare si ofera o vizibilitate foarte buna, fara a limita spatiul de depozitare.

Atletic, elegant si puternic din orice perspectiva
BMW Seria 4 Gran Coupé poate fi recunoscut imediat prin particularitatile clasice de design BMW precum grila dubla sau farurile rotunde duble. Contururile caroseriei sunt executate cu precizie, cu suprafete multifatetate care disting aspectul partii frontale. Farurile duble LED integrale pot fi comandate ca optiune pentru a amplifica aura dinamica a automobilului, aisgurand însa si o vizibilitate semnficativ crescuta fata de iluminarea cu Xenon. Prizele largi de aer, din trei sectiuni, din spoilerul fata accentueaza imaginea sportiva. Marginile extreme ale spoilerului dezvaluie galeriile de aer pentru asa-numitele Air Curtains. Acestea genereaza o perdea de aer în jurul rotilor fata, ceea ce îmbunatateste eficienta aerodinamica a BMW Seria 4 Gran Coupé.

Profilul este definit de capota lunga si habitaclul împins în spate si de combinatia între linia curbata a acoperisului si linia mediana, tipica pentru BMW, aplecata spre în fata care creeaza împreuna o tensiune dinamica. Liniile extinse si suprafetele conturate expresiv genereaza o interactiune dinamica de lumini si umbre. Aspectul vast si fluid al geamurilor laterale, cu montantul B finisat în negru lucios, aproape invizibil, realizeaza o impresie omogena. Al treilea geam din spate, în ansamblu, este o interpretare moderna a curbei Hofmeister, un alt element definitoriul al designului BMW integrat în montantul C. Suprafata extinsa a geamurilor creeaza un interior mai luminos si îmbunatateste vizibilitatea generala în partea din spate a habitaclului.

Partea din spate a masinii dispune de linii orizontale clare care accentueaza eleganta sportiva. Stopurile sunt pozitionate pe marginea exterioara pentru a accentua ecartamentul lat si pasajele puternic conturate ale rotilor. Cand este privit din spate, acoperisul BMW Seria 4 Gran Coupé pare mai lat decat cel al versiunii cu doua usi pentru o imagine mai sportiva.

Eleganta si sportivitatea domina interiorul
„Interiorul acestui coupé cu patru usi reuneste caracterul aparent contradictoriu al unui coupé cu doua usi dinamic cu eleganta si utilitatea unui BMW Sedan sau a unui BMW Gran Turismo.”
Tim Shih, responsabil design interior pentru noul BMW Seria 4 Gran Coupé

Interiorul BMW Seria 4 Gran Coupé prezinta o fuziune eleganta între alura sportiva si exclusivism. Stratificarea – gruparea elementelor functionale în structuri orizontale succesive – îmbunatateste ergonomia si accentueaza orientarea spre conducator traditionala BMW. Eleganta functionala este evidentiata de instrumentele rotunde proeminente, cu finisare „black panel” si monitor iDrive flat-screen. Cockpitul si partea spate a habitaclului sunt conectate vizual prin benzile decorative ce pornesc din panoul de instrumente si se extind, de-a lungul sectiunii superioare a panourilor usilor spre spatele automobilului. Aceasta abordare este completata de pragurile bicolore ale geamurilor. Montantul B completeaza designul panourilor laterale si include efectele grafice cursive pe întreaga suprafata. Suporturile lombare si tetierele subtiri ale scaunelor spate sunt conturate astfel încat aparent sa dea impresia unei singure piese, care completeaza caracterul sportiv al modelului cu 4+1 locuri.

Spatarul poate fi rabatat în raport 40:20:40 pentru a crea mai mult spatiu pentru depozitare – cu podea plata pentru încarcare si descarcare facila. Cand scaunul este complet rabatat, capacitatea maxima este de 1300 de litri. Daca se rabateaza doar segmentul central, patru adulti pot calatori confortabil în timp ce transporta obiecte lungi si voluminoase precum placi de snowboard, schiuri etc. Cand nu este rabatata, sectiunea mediana ofera spatiu pentru doua suporturi de pahar. O dotare optionala este Smart Opener, care deschide automat hayonul printr-un simplu gest, o miscare a piciorului sub bara spate,  pentru siutatiile cand mainile sunt ocupat cu sacose, pachete etc.

Exclusivism: trei linii de design, program BMW Individual si pachet BMW M Sport
Ambianta premium a BMW Seria 4 Gran Coupé rezulta din culorile exclusive, combinatia de materiale, alaturi de liniile de design pentru un aspect personalizat. BMW Individual si pachetul M Sport completeaza posibilitatile de personalizare. Aceste dotari optionale confera BMW Seria 4 Gran Coupé cu un caracter si o identitate aparte atat la interior, cat si la exterior. Liniile Modern, Sport si Luxury ofera diferite interpretari ale urmatoarelor elemente în contrast cu echiparea de baza: aspectul si culoarea grilei duble a radiatorului si a prizelor de aer, Air Breathers si a capacelor oglinzilor retrovizoare, designul geamurilor laterale, ornamentele spoilerelor fata si spate, finisarea pragurilor laterale, emblemele laterale si consola centrala finisata în negru lucios.

Pentru o aparitie extraordinara, programul BMW Individual ofera piele fina pentru interior si panoul de instrumente, decoratiuni exclusiviste din lemn si finisari speciale pentru pragurile usilor. Patru culori speciale pentru exterior, alaturi de particularitatile programului Individual, precum si jantele de 19 toli, din aliaj usor, completeaza lista de optiuni din acest pachet.

Pentru a face cea mai dinamica aparitie, pachetul M Sport este disponibil înca de la lansarea modelului cu elemente speciale pentru caroserie, culori exterioare, jante din aliaj usor si tapiterie din stofa si piele.

Sport Line: La aceasta linie optionala de echipare, elementele speciale de caroserie sunt evidentiate în negru. Montantul B discret si cele 9 lamele cromate ale grilei radiatorului sunt finisate în negru lucios, în timp ce elementele geamurilor laterale sunt în negru mat. Prizele de aer din spoilerul fata si Air Breathers în negru lucios atrag atentia asupra elementelor aerodinamice ale BMW Seria 4 Gran Coupé. Aspectul sportiv este îmbunatatit si mai mult cu jantele de 18 sau 19 toli, din aliaj usor, cu design double-spoke. Spatele se distinge si el prin elemente de culoare închisa. O banda decorativa neagra si ornamentul evacuarii finisat în negru cromat contribuie la imaginea dinamica. Prin contrast, interiorul exprima caracterul sportiv prin accentele rosii. De exemplu, inelele interioare ale panoului de instrumente si cusaturile de contrast de pe volan sunt în aceasta culoare. Caracterul poate fi evidentiat si mai mult la BMW Seria 4 Gran Coupé cu optiuni suplimentare precum scaunele sport cu piele Coral Red, capacele oglinzilor retrovizoare si panoul de instrumente – ambele de culoare rosie.

Luxury Line: Cromul stralucitor, care evidentiaza accentele subtile, contribuie la caracterul deosebit de elegant al automobilului. Cele 11 lamele ale grilei radiatorului, cu partea frontala cromata, si bara dubla transversala din priza de aer a spoilerului fata reprezinta amprente foarte stilate. Air Breathers si detaliile geamurilor, din crom lucios, contribuie si ele la aspectul atractiv. Jantele din aliaj usor – de 18 sau 19 toli – cu design cu multe spite dau o nota de rafinament. Din spate, BMW Seria 4 Gran Coupé poate fi identificat prin evacuare, benzile decorative orizontale din spoilerul spate si emblema Luxury Line – toate finisate în crom lucios.

Accentele cromate armonizeaza si ele interiorul luxos. Conturul sistemului audio si al butoanelor de control pentru aerul conditionat, precum si inelele ce evidentiaza instrumentele de bord reprezinta amprente atractive. Pielea premium, prelucrata fin cu cusaturi precise, cu doua variante de tapiterie în patru variante de culoare – printre care Saddle Brown -, subliniaza exclusivismul Luxury Line.

Modern Line: Elementele decorative de exterior – din aluminiu, finisate satinat – definesc estetica actuala a Modern Line. Cele 11 lamele din grila radiatorului, muchiile prizelor de aer exterioare din spoilerul fata, decoratiunile geamurilor, Air Breathers si linia decorativa orizontala din spate sunt din aluminiu satinat, o dovada a elegantei. Stilul modern al caroseriei este completat de jantele optionale din aliaj usor, de 18 sau 19 toli, ce imita o turbina. Panoul de bord deschis la culoare si volanul în nuanta Dark Oyster creeaza un sentiment special de spatiu luxos. Materialele contrastante, cu tapiterie din piele sau stofa combinata cu accente din piele în nuante Oyster sau negru, si selectia de patru suprafete ornamentale cu benzi de accent în culoare Pearl Gloss Chrome evidentiaza aspectul interiorului.

Programul BMW Individual: Înca de la debut, BMW Seria 4 Gran Coupé poate fi livrat cu interior din piele fina, decoratiuni elegante din lemn si o varietate de jante care se adreseaza gusturilor exclusive ale fiecarui client.

Optiunile de tapiterie în sapte culori pentru scaune si bord, cu cusaturi speciale contrastante, sunt disponibile în acest pachet de echipare, alaturi de volanul îmbracat în piele Merino Black si finiare speciala a pragurilor usilor, cu inscriptie „Individual”. Programul Individual include si patru culori exclusive pentru exterior si jante din aliaj usor, de 19 toli.

Pachetul M Sport: Tehnologia, functiile si dinamica extraordinara care disting fiecare automobil BMW se regasesc puternic definte la BMW Seria 4 Gran Coupé. Acestea pot fi amplificate cu pachetul M Sport, disponibil de la lansarea modelului. Acest pachet de echipare este compus din elemente care accentueaza performantele pe sosea – de exemplu, dotari aerodinamice precum prizele largi de aer din fata, difuzorul inserat în bara spate si decoratiunea panoului de butoane în culoarea automobilului. Stilul caracteristic M al jantelor din aliaj usor, de 18 sau 19 toli, completeaza impresia îndrazneata. În pachetul M Sport sunt oferite sase culori pentru exterior, inclusiv Carbon Black metalizat si Estoril Blue metalizat, disponibile exclusiv pentru acest pachet de optiuni.

In interiorul automobilului, dotari precum finisarea M a pragurilor usilor, volanul M cu piele si sprijinul M pentru piciorul conducatorului formeaza o ambianta sportive si totodata eleganta. Conducatorul si pasagerul din fata stau în scaunele elegante, cu aspect dinamic, tapitate cu o combinatie Hexagon/Alcantara, cu vipusca M si cusaturi contrastante Royal Blue. Pentru un plus de rafinament al interiorului se poate comanda tapiterie integral cu piele.

Dotarile tehnice ale acestui pachet includ suspensie M Sport si frane optionale M Sport, finisate contrastant în albastru.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.