Tehnologia Run-Flat de la Bridgestone

Bridgestone este pionier în domeniul tehnologiei Run-Flat (RFT) încă din anii 1970, când a dezvoltat primele anvelope RFT pentru un vehicul electric pentru persoane cu dizabilităţi în Tokyo. Mai târziu, în 1986, Bridgestone a dezvoltat anvelope RFT personalizate pentru Porsche 959, cel mai rapid automobil din lume la momentul respectiv. In 2000, BMW a îmbrăţişat la rândul său această tehnologie, transformând-o în una de masă. Iar până în 2004, Bridgestone livrase mai multe anvelope cu tehnologie Run-Flat decât orice alt producător de anvelope din lume.

Bridgestone_IAA_052

În prezent, anvelopele RFT reprezintă un produs strategic important din gama de produse premium marca Bridgestone, iar compania este unul dintre furnizorii majori ai acestor produse către constructorii auto din Europa şi din întreaga lume. Fiind o întruchipare a misiunii companiei de a „servi societatea cu produse de calitate superioară”, anvelopele RFT de ultimă generaţie de la Bridgestone nu doar că oferă plusul de siguranţă şi confort specific tehnologiei Run-Flat, dar asigură şi un confort de rulare sporit, comparabil cu anvelopele convenţionale.

BridgestoneIAA2013_0341

RFT: siguranţă activă şi pasivă alături de convenabilitate sporită

Studiile de piaţă realizate de Bridgestone arată că proprietarii de automobile echipate cu anvelope RFT sunt mai interesaţi de tehnologie şi performanţă decât restul conducătorilor auto, luând în considerare şi alte aspecte în afara preţului atunci când îşi achiziţionează anvelopele. Principalul motiv pentru care aleg RFT este siguranţa mai mare dar şi avantaje precum:

•    Menţinerea controlului asupra automobilului în cazul exploziei unei anvelope (SIGURANŢĂ ACTIVĂ);
•    Capacitatea de a putea conduce până acasă, mai ales la lăsarea întunericului, în condiţii meteo nefavorabile sau la trecerea prin zone nesigure (SIGURANŢĂ PASIVĂ);
•    Economisirea timpului, evitând aşteptarea serviciului de depanare, plus eliminarea nevoii de a schimba anvelopele şi mai mult spaţiu în portbagaj (CONVENABILITATE).

Această tehnologie, care le permite şoferilor să îşi continue călătoria încă 80 de km, cu o viteză de 80 km/oră după explozia unei anvelope, oferă aşadar atât siguranţă activă cât şi pasivă. In cazul unei explozii simulate a unei anvelope la viteză mare, exista diferente intre un automobil echipat cu anvelope convenţionale, comparativ cu acelaşi model de autovehicul dotat cu anvelope Potenza S001 RFT de la Bridgestone. Anvelopa convenţională se desprinde de pe jantă, iar şoferul pierde controlul asupra maşinii. La cealaltă maşină, tehnologia RFT de la Bridgestone permite anvelopei să rămână ataşată pe jantă, şoferul menţinând astfel controlul autovehiculului, greutatea maşinii fiind susţinută de flancul ranforsat al anvelopei, chiar şi la presiune zero.

157685

Lipsă totală de griji

În ceea ce priveşte siguranţa pasivă, în cazul perforării neprevăzute a anvelopei, şoferul unui automobil echipat cu anvelope RFT îşi poate continua călătoria fără să se mai preocupe de schimbarea anvelopei pe marginea drumului, în ploaie sau într-un cartier nesigur din oraş. Astfel, tehnologia Run-Flat elimină orice grijă a conducătorului auto, deoarece acesta ştie că poate să conducă până acasă orice s-ar întâmpla.

De asemenea, confortul este maxim, deoarece conducătorul auto nu mai trebuie să monteze cricul, să se chinuie cu roata de rezervă (sau mai rău, cu trusele de mobilitate) şi să îşi murdărească mâinile şi hainele.

În final, RFT oferă încă două avantaje. Prin renunţarea la roata de rezervă, se eliberează spaţiu în portbagaj iar designul maşinii este mult mai degajat. Deoarece se elimină greutatea roţii şi jantei de rezervă, tehnologia RFT contribuie şi la reducerea masei autovehiculului şi la creşterea economiilor de carburant. Mai mult, tehnologia economiseşte şi alte resurse importante, deoarece producătorii trebuie astfel să furnizeze numai 4 anvelope în loc de 5 pentru fiecare maşină nouă.

157686

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.