Neatentie. Folosirea telefonului mobil. Discutii cu celelalte persoane din masina. Mancat si baut in trafic. Utilizarea sistemului audio. Acestea sunt cele mai frecvente cauze ale accidentelor rutiere. Lucrurile se pot privi insa si dintr-o alta perspectiva, asa cum spun cifrele din studiile realizate de comisiile de specialitate ale Uniunii Europene, care spun ca mai bine de jumatate din accidentele rutiere consemnate pe timpul zilei in a doua jumatate a deceniului trecut au avut la origine faptul ca participantii la trafic implicati in coliziune nu au observat in timp util celalalt vehicul.
Ceea ce este mai interesant este faptul ca astfel de situatii nu se inregistreaza doar in conditii speciale – ploaie torentiala sau ceata – ci si in cazurile normale, iar solutia este la indemana: folosirea luminilor de intalnire. Fluxul de lumina are nu doar darul de a ne atrage atentia asupra vehiculului, ci si de a permite o mai buna estimare a vitezei de deplasare a acestuia.
Pornind de la aceste premise, din dorinta de a reduce numarul de accidente rutiere, nu mai putin de 17 tari, intre care si Romania, au introdus in Codul Rutier norme privind obligativitatea folosirii luminilor de intalnire pe timp de zi in timpul deplasarilor in afara localitatii. Iar rezultatele s-au vazut, reglementarea avand drept rezultat, pentru a lua drept reper doar tara noastra, reducerea cu 10% a accidentelor auto si cu 32% a celor in care sunt implicate motocicletele.
In plus, si in cazul circulatiei urbane exista obligativitatea folosirii luminilor de intalnire in conditii de vreme rea si vizibilitate redusa. Exista insa, in plus, si o multime de campanii de promovare a utilizarii lor permante , dar si a faptului ca programarea aprinderii automate a luminilor la pornirea motorului poate reprezenta un factor important in reducerea numarului de accidente rutiere.
Va intrebati probabil daca nu cumva exista restrictii de ordin tehnic. Ei bine, in ceea ce priveste masinile produse incepand cu 2011 acest aspect a fost rezolvat, legislatia europeana prevazand echiparea obligatorie a tuturor autoturismelor noi si camionetelor mici cu lumini de intalnire pe timp de zi (Daytime Running Light sau DRL). Mai mult, incepand din august 2012 aceasta masura a fost aplicata si in cazul camioanelor si autobuzelor.
in cazul modelelor mai vechi, tot mai multi producatori si distribuitori de automobile le recomanda proprietarilor autovehiculelor atunci cand efectueaza reviziile periodice sa isi doteze masina cu astfel de dispozitive. Iar solutiile sunt disponibile chiar si in cazul automobilelor in cazul modelelor in care nu se poate opta pentru adaptarea unui sistem de iluminare de ultima generatie, care sa inglobeze componenta DRL.
Philips Automotive si-a asumat rolul de pionier in crearea nisei dedicate dispozitivelor DRL aftermarket care pot completa sistemele oricarui automobil. Luminile sunt de tip LED, remarcandu-se prin consumul redus de energie si performantele excelente , se adapteaza oricarui tip de caroserie si se prind cu ajutorul unor clipsuri, astfel ca pot fi montate chiar de proprietarul masinii.