GRSP Romania cauta solutii pentru cresterea sigurantei rutiere

Forumul de Bune Practici in Domeniul Sigurantei Rutiere aduce in prim plan situatia accidentelor rutiere in Romania

GRSPEric Faidy, Presedintele Parteneriatului Roman pentru Siguranta Rutiera GRSP România.

Parteneriatul Roman pentru Siguranta Rutiera GRSP Romania a reunit in cadrul Forumului de Bune Practici in Domeniul Sigurantei Rutiere reprezentanti ai celor mai importante insitutiii romanesti, companii private si reprezentanti mass media pentru a identifica cele mai noi solutii in vederea cresterii sigurantei rutiere.

Cel mai mare pret platit pentru accidentele rutiere este pierderea de vieti omenesti. „Anual au loc peste 2.000 de decese pe soselele din Romania ca urmare a accidentelor rutiere. Acestea genereaza pierderi mari atat la nivel social cat si la nivel economic. Mai exact, accidentele rutiere sunt cea de-a doua cea mai comuna cauza a deceselor, dupa infarct, in Romania” a declarat Eric Faidy, Presedintele Parteneriatului Roman pentru Siguranta Rutiera GRSP Romania.

Pe plan macroeconomic, urmele lasate de accidentele rutiere costa tarile cu venituri mici si medii, precum Romania, aproximativ 1-2 % din PIB. Iar la nivel microeconomic, fiecare accident costa compania de cel putin trei ori mai mult decat reparatia efectiva a masinii din pierderile de timp, crizele de imagine sau din deteriorarea moralului angajatilor (conform Raportulului Organizatiei Mondiale a Sanatatii 2013). Prin evitarea miilor de accidente petrecute in ultimii 10 ani, Romania ar fi putut economisi 50 miliarde de euro, potrivit unui studiu realizat de European Transport Safety Council.

Romania se numara printre tarile europene unde numarul ranitilor grav in accidente rutiere a crescut in perioada 2001-2011. Astfel, Forumul este menit sa contribuie la imbunatatirea sustenabila a comportamentului participantilor la trafic, unul dintre cele cinci puncte cheie prevazute in cadrul general de activitati din Planul Global al Decadei de Actiuni pentru Siguranta Rutiera 2011-2020.

Directorul de comunicare al European Transport Safety Council, Mircea Steriu, a explicat situatia Romaniei in context european (cifre, statistici, bune practici in siguranta rutiera la nivel national), fiind urmat de reprezentantii Politiei Romane care au prezentat statisticile privind accidentele rutiere in Romania.

Totodata, in cadrul evenimentului, reprezentantii companiilor Michelin Romania, Apa Nova Bucuresti, UTI si ALD Automotive au impartasit participantilor eforturile realizate de companii in vederea sprijinirii obiectivului de reducere a numarului de accidente. Participantii au primit, de asemenea, recomandari din partea campionului de raliu, Titi Aur, in vederea prevenirii accidentelor rutiere. in incheiere, Michael Chippendale, Global Road Safety Partnership Communication Manager a argumentat importanta unui parteneriat pentru siguranta rutiera.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.