Ramura BMW Individual si compania germană Robbe & Berking, specializata in fabricarea de tacamuri din argint, au lansat cel mai scump Seria 7 Sedan, sub denumirea de BMW 760Li Sterling. Evenimentul nu a fost o premiera pentru Salonul Auto de la Geneva,insa aici am avut privilegiul sa admir respectiva bijuterie pe roti.
Conform celor declarate de purtatorul de cuvant roman al BMW Group – Alexandru Seremet (Public Relations at BMW Romania), aflat la fata locului, masina reprezinta ilustrarea posibilitatilor si disponibilitatilor brandului de a personaliza un vehicul, evident BMW.
Pentru aceasta, modelul expus intr-un salon privat al Salonului Auto de la Geneva, este unic in lume si a primit, pe langa pielea atat de speciala (incat nu am putut obtine mai multe detalii despre aceasta, in afara ca e foarte speciala si ca poarta denumirea de Brown Alcantara si ca e cusuta manual), care alcatuieste tapiteria interioara, peste 10 kilograme de argint masiv, care se regasesc atat la interior, cat si, sau mai ales, la exteriorul masinii.
Scriind despre acest BMW ca are ceva special, nu reusesti decat sa o dai din pleonasm in pleonasm. Culoarea, “Singapore-car Grey”, este aleasa perfect pentru a contrasta cu argintul aflat in compozitia „rinichilor” de pe grila de radiator, manerele portierelor, a ornamentului de pe portbagaj, a siglei care anunta – pe aripile laterale fata – puternicul motor V12, ba chiar este prezent si sub smaltul alb-albastru de pe emblema BMW.
La interior, bordul a primit o banda de argint care inlocuieste lemnul aflat in mod traditional acolo, banda prelucrata printr-o tehnica speciala (sic!), pentru a primi aspectul sifonat al staniolului usor mototolit. La fel au primit si fetele de usi si consola schimbatorului de viteze. Doar ornamentele interioare ale pragurilor au pastrat o suprafata neteda, pentru ca numele bijuterului sa fie usor de descifrat.
Pasagerii spate au la dispozitie un set pentru servirea bauturilor, realizat – evident- tot din argint.
Argintul folosit poarta indicativul 925, ceea ce este din nou (si din nou pleonasmic), special.
La fel ca si aurul, argintul este prea moale si nu poate fi folosit ca atare in productia de bijuterii.
In mod normal, bijuteriile sunt realizate din argint veritabil (argint standard), un aliaj format din 92.5 ‰ argint (925 ‰, adica 925 parti argint fin din 100 parti aliaj) si 7.5 % cupru (75 parti cupru din 1000 parti aliaj).
Argintul nu are o unitate de masura a puritatii asemanatoare caratului in cazul aurului, dar bijutierii cosidera argintul 925 ‰ ca fiind cel mai pur argint.
Cele 10 kilograme de argint, plus pielea prelucrata manual, la care se adauga orele de munca si individualizarea masinii, ridica pretul final la 330.000€, adica cu ceva mai mult decat dublul versiunii standard a modelului.