VIDEO: Iata cum se fabrica un B-MAX

AutoCool.ro a vizitat Fabrica Ford din Craiova, vizita in timpul careia am filmat diferitele etape ale productiei modelului B-MAX. De aceea va prezentam procesul de fabricatie sub forma unui video-reportaj.

fabricare-b-max_17

 

Evident, pasii nostri pleaca din sectiile de tinichigerie, locul unde se naste caroseria modelului. Aliniate cuminti, caroseriile complet goale se indreapta catre etapa urmatoare.

 

In drumul lor, pe liniile de montaj, caroseriile primesc o componenta extrem de importanta a habitaclului: bordul. Aici, viitorul proprietar va sti care este viteza cu care se deplaseaza, care sunt parametrii de functionare ai masinii, precum multe alte informatii vitale.

 

Un alt pas important, desi nu exista niciun pas neimportant, exprimarea asta „suna bine” este acela in care caroseriei i se ataseaza suprafetele vitrate. In acest videoclip va prezentam montarea lunetei B-MAX:

 

Deosebit de spectaculos este momentul in care cele doua elemente principale ale masinii, caroseria de o parte si ansamblul motor, impreuna cu trenul de rulare, venind din cealalta parte, se intalnesc pe o banda de montaj comuna. De aici incolo putem vorbi despre elementele respective unite in ceva ce se poate deja denumi „masina”.

 

Sigla unei masini este un aspect aparent banal. Chiar daca ii desavarseste identitatea si garanteaza trecatorilor o informare asupra modelului. Exista inca oameni care nu stiu ce masina vad in fata ochilor pana nu citesc ce scrie pe sigla. Ei bine, la Craiova exista un om care asta face: lipeste pe hayon siglele cu numele modelului si versiunea. Pe langa aceasta, are in sarcina si montatul suportului pentru numarul de inmatriculare.

 

Masinile ajung pe banda finala. Aici, din mers, li se fac ultimele reglaje si verificari. Se mai ajusteaza o etanseitate la o portiera, se aliniaza cu cealalta sau cu restul caroseriei, se verifica becurile, instalatiile de lumini si semnalizare.

 

Dupa ce parasesc liniile de asamblare, montaj si verificare preliminara, masinile ajung in parcul unde se efectueaza CTC-ul, adica Controlul Tehnic de Calitate. Nicio masina nu paraseste fabrica pana cand seful de tura nu isi da OK- ul, pentru ca la Craiova nu conteaza numai cantitatea livrata ci conteaza, mai ales, calitatea.

Din fabrica olteneasca ies zilnic 370 de vehicule gata pentru a fi livrate. In prezent fabrica Ford de la Craiova are 4.000 de angajati. Investitia Ford la Craiova, pana in acest moment, se ridica la peste 800 de milioane €.
Ultima investitie de asemenea anvergura facuta de Ford s-a petrecut in urma cu 44 de ani, in Spania, la Valencia.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.